Pay piyasasında işlemleri başarılı bir şekilde tamamlamak için geçerli olan bazı emir tipleri mevcuttur. Küsurat emir de bunlardan biridir. “Küsurat emir nedir?” sorusunun cevabı, özetle bir işlem biriminin sahip olduğu miktarın çok daha azı şeklinde açıklanabilir. Örnek olarak 1 lot hisse senedinden daha az miktarda emir verilirse bu durum küsuratlı emir olarak adlandırılır.

Küsurat emirlerde fiyat yer almaz. İlgili kısma yalnızca miktar girilerek işleme devam edilir. Küsurat işlemi, sermaye piyasa aracının ”.E” sırasındaki son işlem fiyatı baz alınarak gerçekleştirilir. Bazı durumlarda bu işlemin, karşı küsurat emirlerle eşleştiği görülebilir. Bir adedin altındaki küsuratlı işlemler, aynı paydaki emir defterlerinde oluşan son fiyat üzerinden gerçekleştirilir. Küsurat emir nedir sorusunun cevabı bu şekilde açıklanabilir.

Küsurat Emirin Özellikleri Nelerdir?

Küsurat emir nedir sorusunun ardından bu kavramın özelliklerinden bahsetmek gerekir. Küsurat emir, bir yatırımcının portföyünde istemeden de olsa ortaya çıkabilir. Örneğin; 200 hisseye sahip bir menkul kıymetin 8’e bölünmesi hâlinde işlem sonucunda değer 25 hisseye dönüşecektir. 

Tek lotlar için alım ve satım komisyonları, standart lotlardan daha yüksek olur. Ancak çevrim içi alım ve satım platformlarının popüler hâle gelmesiyle birlikte tek lotları elden çıkarmak eskisi gibi zor değildir. Küsurat emir vererek bu işlemi kolayca tamamlayabilirsiniz. Küsurat emirin özellikleri de bu şekilde özetlenebilir.

Küsurat Emirin Geçerlilik Süresi Ne Kadardır?

Pay piyasasında sisteme gönderilecek emirlerde aşağıda bulunan geçerlilik sürelerinden birini seçmek gerekir. Bu anlamda küsurat emrin süresi aşağıdaki gibi özetlenebilir. 

  • Günlük emir, pay piyasasındaki tüm pazarlarda geçerlidir. Her emir, girildiği gün boyunca varlığını sürdürür. İşlem görmediği durumda ise gün sonunda iptal edilir.
  • Kalanı iptal et (KİE) emri, fiyat ve miktarın girildiği ancak isteğin karşılanmayan bölümünün direkt olarak iptal edildiği bir işlem türüdür.
  • İptale kadar geçerli (İKG) emir, halka arz süresinin sonuna kadar emir girişi yapmayı mümkün kılar. Bu emir türü, halka arzın gerçekleştiği birincil piyasada kullanılır. Aynı zamanda talep toplama yöntemiyle gerçekleştirilir.

Bu kavramlardan sonuncusu olan tarihli emir ise zaman belirtilerek sisteme girilen talimatı ifade eder. Sisteme girilen emir, işlem gördüğü ya da iptal edildiği ana kadar geçerliliğini korur.

Küsurat Emir Kimleri Kapsamaktadır?

Küsuratlı emir, genellikle piyasada etkili olduğuna inanan bireysel yatırımcıları kapsar.

Portföyünüzde bulunan küsuratlı ya da 1 lottan küçük hisse senetlerini çeşitli bankalar aracılığıyla satabilirsiniz. İlgili bankaların web sitelerine ya da mobil bankacılığına giriş yaparak ”Lot Altı İşlemler” menüsü üzerinden emir verebilirsiniz. 

Çok Görüntülenen Başlıklar

Borsa Terimleri Sözlüğü

Açığa Satış Nedir? Açığa Satış Nasıl Yapılır?

Makaleyi sesli dinle Açık pozisyon, yatırımcıların düşmekte olan bir finansal varlıktan kâr etmek üzere başvurdukları bir alım-satım stratejisidir. “Short position” olarak da...

Borsa Terimleri Sözlüğü

Bedelli Sermaye Artırımı Nedir?

Büyük küçük birçok şirket, zaman zaman sermaye artırımı için hisse senedi yöntemine başvurur. Şirketlerin maddi gereksinimlerini çözmek için başvurduğu bölünme yöntemlerinin...

Borsa Terimleri Sözlüğü

Birikmiş Faiz Nedir?

Makaleyi sesli dinle Literatürde “Accrued Interest” olarak geçen birikmiş faiz, yatırım ile ilişkilidir. Yatırımcı tarafından sağlanan kaynağın, yatırım dönemi başlangıcından...

Borsa Terimleri Sözlüğü

Bağlı Ortaklık Nedir?

Bir tarafın; hisselerin %50’sinden fazlasına, oy çokluğunu sağlama hakkına ve yönetim kurulunu belirleyebilme yetkisine sahip olması bağlı ortaklık kavramı ile ifade edilir. Bu...

Borsa Terimleri Sözlüğü

Açık Piyasa İşlemleri(APİ) Nedir?

Makaleyi sesli dinle Açık piyasa işlemleri; Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın piyasada dolaşan para miktarını kontrol etmek maksadıyla hazine bonosu, hisse senedi veya tahvil...